המלחמה בתאונות הדרכים

המלחמה בתאונות הדרכים

"(י) לא תאונה לך רעה ונגע לא יקרב באוהלך, כי מלאכיו יצווה

לך, לשומרך בכל דרכך" (תהילים צא\' י\'-יא\')

 

הבה וננסה לדמיין לנו מסע בזמן ,בארץ ישראל העתידית כפי שהינו רוצים ושואפים שתהיה ,כפי שאבותינו חלמו עליה שתהיה, ובתוך מכונת הזמן נבקש לראות את "המלחמה בתאונות הדרכים" כפי שהיינו רוצים שתהיה.

הספר "לגור בארץ הקדושה" הקדים אותנו ונתן לנו תמונה עתידית על המלחמה בתאונות הדרכים,כיצד היינו רוצים שתהיה.

הספר מספק לנו מסע בארץ ישראל העתידית ומתוכו אני מביא חלקים מפרק "המלחמה בתאונות הדרכים"

...לאחר נסיעה קצרה למגרש חניה גדול שבסמוך אליו נבנה אולם ענק. נכנסנו פנימה, האולם נבנה לגובה רב ובתוכו נבנו תאים רבים.

"מדמי נהיגה", אמרתי "ראיתי כאלה בחיל האוויר הקנדי, כשביקרנו שם במסגרת הלימודים".

"סימולאטורים", תיקן לירן "אף אחד כאן לא מכיר את המילה \'מדמי נהיגה\', אז אם אתה רוצה שיבינו אותך, תשתמש במילה סימולאטורים".

"כאן אתם לומדים נהיגה ?", שאל אבא.

"כאן מתחילים את השלב הראשון בלימוד הנהיגה", השיב לירן.

"מכת תאונות הדרכים שבה קיפחו את חייהם, כעשרים אלף בני אדם מאז קום המדינה הביאה את ראש הממשלה עוז לשינוי בשיטת לימוד הנהיגה. משרד התחבורה השקיע סכום עתק בבניית אולמות כאלה בכול רחבי הארץ".

"והדבר עזר ? האם זה הפחית את כמות תאונות הדרכים ?", שאלה דנה.

"זה רק שלב אחד במלחמה בתאונות הדרכים", אמר, "רוב התאונות נגרמות עקב טעויות אנוש, וכאן מנסים להתגבר על טעויות אלה ללא נפגעים".

"האם יש עוד שלבים אחרים במלחמה בתאונות הדרכים ?".

"כמובן", ענתה רינה "אבל עליהם נדבר יותר מאוחר. דבר אחד בטוח לחלוטין, כמות תאונות הדרכים פחתה מאד בשנים האחרונות".

ניגשתי לסימולאטור הראשון. הוא נבנה כפנים של מכונית לכל דבר. מולו נבנה מסך גדול שדימה את הכביש. שמוליק, בוחן הנהיגה, שחיכה לנו, הסביר לנו בפירוט רב את התהליך.

"במקביל לירידה החדה בתאונות הדרכים, עברה גם מערכת לימוד הנהיגה תמורות חדשות. כל שיטת לימוד הנהיגה עברה שינוי מהותי.

אדם המבקש רישיון נהיגה, נאלץ לעבור מבחן תיאוריה, לאחריו עליו להגיע לאולם מיוחד, שבו הותקנו הסימולאטורים או \'מדמי הנהיגה\', כפי שקראת להם. לאחר הדרכה ראשונית היה התלמיד נכנס לתא הסימולאטור ומתחיל בנהיגה. מערכת מחשב מדויקת ניתחה את אופי נהיגתו, תוך כדי העברת נתונים מדויקים לבוחנים. הם הורו לו באוזניות הקשר לבצע תיקונים בנהיגתו.

רק לאחר שהתלמיד רכש בטחון עצמי. החמירה מערכת הסימולאטורים והקשתה את אופי הלימוד. היא הכניסה אירועים מפתיעים במהלך הנהיגה, כדי ללמד את התלמיד לפעול נכון באירועים לא צפויים.

לאחר שסיים התלמיד את לימודיו במערכת הסימולאטורים, יכול היה ביחד עם מורה הנהיגה לצאת לכביש ולנהוג. בסיום תהליך הלמידה בכביש, היה התלמיד עובר מבחן ביום או בלילה. ההחלטה אם יבחן באור יום או בלילה, הוכנה על פי שיקולי המערכת הממוחשבת. אם יעבור את המבחן, רק אז יהיה זכאי לקבלת רישיון הנהיגה.

לגבי רכבים כבדים, משאיות ומיכליות נקבע, שרק נהג עם וותק של חמש שנות נהיגה רשאי להוציא רישיון לרכב כבד, וזאת לאחר שעבר בהצלחה את מבחני הסימולאטורים המתאימים לרכב כבד, ובתוכם האירועים הבלתי צפויים. אחר כך היה ניבחן בכביש, בהשגחת בוחן, בשעות היום או הלילה, כפי שנהוג היה במבחן נהיגה לרכב פרטי.

הסימולאטורים דימו במדויק את התנהגות הרכב בעומס מטען, או ריק ממטען. האירועים הבלתי צפויים שהוכנסו לנהג ותגובותיו, יכלו לקבוע את מידת כשירותו של הנהג לנהוג ברכבים כבדים.

גם נושא שעות המנוחה לנהגים אלו טופל ביסודיות. מערכת מחשב שהותקנה ברכב, בדקה את שעות הנסיעה והמנוחה של כל נהג. נהג שנתפס נוהג ללא שעות מנוחה, הסתכן באובדן רישיונו ובעמידה לדין על סיכון חיי אדם ורכוש".

שמוליק פתח את דלת הסימולאטור והזמין אותי להיכנס. נכנסתי והתחלתי לנהוג. הנהיגה הייתה איטית ושקטה ואני שנחשב לנהג מנוסה, שלטתי בהגה ובמכונית היטב.

המכונית שלפניי בלמה לפתע. בביטחון רב לחצתי על דוושת הבלימה והתקרבתי אליה.

"אני רואה שאתה שומר מרחק היטב", אמר לירן. חייכתי לעצמי, כיוון שלא יכולתי לספר לו שבכבישים הרחבים של קנדה, דהרנו במהירות של כמאה שמונים קמ"ש.

המשכתי לנהוג בעדינות ונכנסתי לתוך העיר. מסביב חנו מכוניות, לפתע הופיע ילד בין המכוניות וזינק לכביש בעקבות כדור, שהגיע שנייה לפניו, לחצתי על הבלמים בחוזקה ועצרתי במרחק של כמטר ממנו.

"יפה", אמר שמוליק הבוחן "אתה מגיב יפה מאד לשינויים פתאומיים".

הפגנתי את מבט הבטוח בעצמי, לא רציתי לספר לו שליבי החסיר מספר פעימות בדקות אלו. שמתי לב שרינה מביטה בי בהערכה רבה, יצאתי מהסימולאטור לפני שאקלקל את הרושם שיצרתי.

יצאנו משם וחזרנו למכונית. במזנון סמוך שתינו שתייה קלה ואכלנו כריכים טריים. בדרך חזרה למכונית סיפר לנו לירן על השינויים הרבים, שעברה מדינת ישראל בתחום השיטור והחוק במלחמתם בנגע תאונות הדרכים.

משטרת ישראל קיבלה תגבור משמעותי בכול רמות החברה, ניידות משטרה גלויות וסמויות נמצאו בכול מקום. עברייני התנועה נעלמו לחלוטין. לא יכולת לדעת, אם הרכב שנוסע לצידך אינו רכב משטרה סמוי, שמשגיח על התנועה ועל הציות לחוקיה.

עם ביצוע עברות תנועה, היה הרכב הסמוי מוציא את המנורה הכחולה, המהבהבת, ומורה לך לעצור בצד. מצלמה, שהייתה מורכבת ברכב, צילמה את העבירה. פרטי הנהג נלקחו, והוא הוזמן תוך שבוע ימים לבית המשפט, שם נשפט ונענש.

שופטי התעבורה החמירו עם עברייני תנועה. העונשים, שנקבעו בחוקה בגין עבירות תנועה, היו כבדים ביותר, החל מהחרמת הרכב לחצי שנה ועד לעונשי מאסר של שתיים עשרה שנים.

לכל עבירה הוצמד העונש בחוקה. לשופטים ניתנה רק הזכות לקבוע אם הוכחה האשמה ומה חומרתה, העונש נקבע בחוקה ולא ניתן לשינוי. תאונות הדרכים, שהיו מכת מדינה באותה תקופה, טופלו בנחישות רבה.לעברייני התנועה המתינו שוטרים בכול מקום.הם קנסו ושללו רישיונות מיידית מכול עבריין תנועה בהתאם לחומרת העבירה. במקרים קיצוניים, גם רכבים הוחרמו ונמכרו במכירות פומביות.

בתי המשפט החמירו בעונשים, משלילת רישיון לצמיתות ועד למאסר של שתים עשרה שנים, בגין סיכון חיי אדם ורכוש. עבריין שנהג בעת שלילה, הסתכן בשלילת רישיונו לצמיתות ובתקופת מאסר של שלוש עד שש שנים, רכבו הוחרם והועמד למכירה, כשהתמורה הועברה לטובת המדינה.

האזרחים, שהגיבו בכעס רב לתמורות החריפות, נאלצו בסופו של דבר להודות, שפעולות אלו הפחיתו את נגע תאונות הדרכים עם נפגעים לרמה של חמישה אחוזים לעומת מה שהיה בעבר.בתי החולים וחדרי המיון, שהיו מלאים בעבר בנפגעי תאונות דרכים, התרוקנו לחלוטין. בשעות הערב יכולת לראות חדר מיון שומם עם שני רופאים תורנים, משועממים, למקרי חירום.

באופן צפוי ירדה כמות התאונות. גם מספר ההרוגים צומצם בשנה הראשונה לחצי בהשוואה לשנה קודמת. ומגמה זו נמשכה גם בשנים הבאות. ממספר של שלוש ספרות בשנה, ירדה הכמות לשתי ספרות בשנה וזאת כאשר כמות כלי הרכב ומספר הנהגים הוכפל.מלחמת החורמה שהכריז ראש הממשלה עוז בעברייני התנועה, כשבמקביל הוא מזרים תקציב גדול לשיפור הכבישים והתשתיות. החלו לשאת תוצאות מרשימות, עד כדי כך שמדינות מתועשות ברחבי העולם, שלחו מדריכים ללמוד ולהתרשם כדי שיוכלו גם הם, בארצותיהם, להביא לתוצאות כאלה.

תלמיד המבקש להוציא רישיון נהיגה עובר ארבעה מבחנים עד שמקבל רישיון נהיגה. כל עבירת תנועה שביצע בשנה הראשונה תגרום לביטול הרישיון והתחלת כל התהליך מחדש וזאת בנוסף לעונש שיקבל על העבירה. נהיגה ללא רישיון גררה עונש ומאסר בפועל, פגיעה בבני אדם העבירה אותו לקטגוריה חדשה, של חמש עד עשרים שנה, תלוי בחומרת הנזק. בנוסף,מוחרם הרכב ומועמד למכירה.התמורה שתשולם בגינו תועבר למשרד התחבורה לטובת המלחמה בתאונות הדרכים.

כבר בשנה הראשונה ליישום התוכנית, ירד מספר התאונות שבהם היו מעורבים נהגים חדשים ב 90% ביחס לשנה הקודמת.כל נהג שרישיונו נפסל,נדרש בתום תקופת הפסילה לעבור את כל התהליך כנהג חדש.

פוסט ב שיחות ואקטואליה

פורסם ב 22/11/2015 16:33:43
התגובות סגורות בפוסט זה