הבה וננסה לדמיין לנו מסע בזמן ,בארץ ישראל העתידית כפי שהינו רוצים ושואפים שתהיה ,כפי שאבותינו חלמו עליה שתהיה, ובתוך מכונת הזמן נבקש לראות את מודל בית הספר כפי שהיינו רוצים שיהיה.
הספר "לגור בארץ הקדושה" הקדים אותנו ונתן לנו תמונה עתידית על בתי הספר,כיצד היינו רוצים שיהיו.
הספר מספק לנו מסע בארץ ישראל העתידית ומתוכו אני מביא חלקים מפרק הביקור בבית הספר
..."ראש הממשלה עוז יזם מהפיכה בשיטת הלימודים הרגילה" אמרה "כל ספרי הלימוד נסרקו והוכנסו למחשב ולאינטרנט, בכך שם סוף לסחיבת הספרים ולהוצאה הכספית הכבדה, שהייתה מוטלת על ההורים בכול שנה.
בשלב הראשון הוכנסו כל ספרי משרד החינוך לאתר האינטרנט. במקביל דרש מכל מפרסם של ספר לימוד חדש להעלות אותו לאתר האינטרנט של המשרד וזאת כתנאי לקבלת אישור משרד החינוך.
"אין סיבה שספרי הלימוד לא יופיעו באינטרנט, אין גם סיבה להחליף את כל הספרים בכול שנה...", קבע בפגישתו השבועית עם שר החינוך. "ועדת החינוך של המשרד תתכנס בכול חודש, החומר החדש יגיע אליה והיא תחליט אם להכניסו לאתר".
בכך העמיד את כל החומר הלימודי לרשות כל התלמידים בכול רחבי הארץ, הוא דרש שיתעדכן בכל פעם, בזמן אמת.
"דרשנו שוויון בין הילדים מכאן נתחיל אותו", אמר.
כדי לא לפגוע בזכויות יוצרים פרטים שכתבו ספרים עבור משרד החינוך ועל פי דרישותיו, הוחלט לתת תגמולים לכל יוצר, בסכום קבוע, כל עוד הספר משמש את משרד החינוך.
התיקים הגדולים והעמוסים שסחבו עימם הילדים, נעלמו לחלוטין, במקומם צצו תיקי צד קטנים, שבתוכם ריכזו התלמידים את החומר שלקחו הביתה לצורך חזרה נוספת. במרבית הימים הילדים הלכו הביתה ללא תיקים כלל, מכיוון שאת הכנת שיעורי הבית סיימו בבית הספר.
"אם כן, כיצד הם יכולים לעשות חזרה או להתכונן למבחנים ?" שאל אבא
"יש מחשב ובעזרתו אתה יכול להתעדכן בכל עת" ענה לירן.
"הגזמתם, צריך שיהיה מחשב בכל בית, אחרת שוב ניראה את חוסר השוויון" אמרתי.
מירב חייכה כמסתירת סוד "מחשב לכל ילד", הייתה הסיסמא של ראש הממשלה עוז, ואכן בתוך שנה אחת בלבד סופקו לכל התלמידים מחשבים ומדפסות. עלות המחשבים הוטלה על ההורים. בתשלומים קבועים ונמוכים וללא ריבית מידי חודש, חברות האחזקה שנבחרו במכרזים של המשרד, סיפקו שירות טכני ותמיכה מיידית לכול דורש.
המחשבים הוחלפו על ידי הספקים בכול מספר שנים כדי להתאימם לטכנולוגיות החדשות שהופיעו בשוק.
כל ילד יכול היה להוריד את חומר הלימוד מהאינטרנט לשימושו האישי. הטכנולוגיה החדשה אפשרה להוריד קבצים שלמים ובאיכות צבעונית מעולה.
בכול שנה היה משרד החינוך מוציא מכרז לפיתוח אמצעי לימוד חדשים. יוצר שעבודתו נבחרה, קיבל תגמולים בכול חודש עבור יצירתו.
הדבר יאפשר להתחיל תוכניות לימוד חדשות בבתי הספר מבלי להמתין להוצאת הספרים לאור. הדבר יאפשר למורים להתחיל ללמד את תוכניות הלימודים החדשות באופן מיידי, תוך אספקת אמצעי המחשה שלא ניתן לקבל מספרים רגילים.
המורים יכלו להפנות את התלמידים לחומר ששייך לקבוצת לימוד של כיתות גבוהות או נמוכות לצורך עיון והשלמת עבודות אישיות.
התלמידים נדרשו בעבודות גמר לאסוף חומר לגבי נושא מסוים ולהרצות בפני הכיתה והמורים, כדי להקנות להם מיומנות אישית וביטחון עצמי, במקביל יכלו המורים והמרצים לזהות תלמידים בעל פוטנציאל הדרכה, כדי להכשירם בתכנית לימוד מיוחדת לדור המורים הבא.
נכנסנו לאחת הכיתות ולהפתעתנו, ראינו צג מחשב על כל שולחן, עבור כל תלמיד "האם זה כך בכל הכיתות ?" שאלתי. זכרתי שרק בכיתות מדע היו מחשבים.
"כמובן, כל המערכת ממוחשבת" ענה לירן.
"גם כיתות הלימוד עברו שינוי ברוח התקופה" המשיכה מירב, "המורה נכנס לכתה ומתחבר למחשב המרכזי שעל שולחנו. על המסך הגדול הוא יכול לראות את כל הצגים שבכיתה.
הוא מתחיל את השיעור בסקירה ומנחה את התלמידים להיכנס לאתרים הנכונים ולשלוף משם חומר עדכני הקשור לנושא הנלמד.
גם הכתיבה על הלוח עברה שינוי ברוח הזמן. את מקום העיפרון או הגיר תפס העט האלקטרוני ואת מקום הלוח המסורבל- לוח אלקטרוני. המחשב המובנה שבלוח היה משפר את כתיבתו, כל קו שהעביר התיישר.
בסיום השיעור המורה מכתיב לתלמידים את שעורי הבית היישר לצג שעל כל שולחן.
במהלך השיעור יכול היה לראות את צגי כל המחשבים שבכיתה, ולוודא שכולם צמודים לשיעור שלימד.
את שיעורי הבית העבירו התלמידים היישר למחשב המורה, שהיה בודקם, מעיר הערות ומעבירם חזרה לתלמיד.
שבנו לחדרה של המנהלת מירב. לגמנו מהשתייה וטעמנו מהעוגיות. היא הסבירה לנו על שנת הלימודים. "גם שנת הלימודים חולקה לשני סמסטרים. בסיומו של הסמסטר הראשון, ניתנו שבועיים חופשיים, שבהם נחו התלמידים ונערכו לסמסטר הבא. בתקופת החופשה בתי הספר היו פתוחים בשעות אחר הצהריים בלבד, לצורך מפגשים עם המורים ולחוגי העשרה והשלמת בחינות חסרות. מערכת ההזנה לא פעלה בתקופה זו. הורים רבים נטלו חופשה ממקום העבודה וניצלו את התקופה לנופש וטיולים עם המשפחה. הלימודים בסמסטר השני התקיימו עד לסוף חודש יולי, ולאחריו יצאו המורים והתלמידים לחופשת הקיץ, לתקופה של חודש ימים. חלק מהמורים ניצלו את החופש להעשרה והתחדשות בסדנאות מיוחדות שהעמיד לרשותם משרד החינוך.
החגים היהודים נשמרו בקפדנות רבה, אך תקופות החופש הארוכות שבהם קוצצו במידה רבה מאד.
מערכות מיזוג וחימום הותקנו בכל הכיתות כדי לתת לתלמידים ולמורים את מירב הנוחיות בשעות הלימודים.
בכול מקום ברחבי בית הספר יכולנו לראות ציורים יפים על הקירות, וסיסמאות מאירות עיניים, המלמדות את המושג העיקרי בתורת ישראל "ואהבת לרעך כמוך".
סיימנו את ביקורנו ונפרדנו לשלום מהמנהלת מירב שהייתה מורתו של לירן בבית הספר והתקדמה יפה למעמד מנהלת....
|