תעלת הימים חזון מול מציאות

תעלת הימים חזון מול מציאות

הבה וננסה לדמיין לנו מסע בזמן ,בארץ ישראל העתידית כפי שהינו רוצים ושואפים שתהיה ,כפי שאבותינו חלמו עליה שתהיה, ובתוך מכונת הזמן נבקש לראות את מודל תעלת הימים כפי שהיינו רוצים שתהיה.

הספר "לגור בארץ הקדושה" הקדים אותנו ונתן לנו תמונה עתידית מופלאה על תעלת הימים ועל הנגב כולו,כיצד היינו רוצים שיהיו.

הספר מספק לנו מסע בארץ ישראל העתידית ומתוכו אני מביא חלקים מפרק תעלת הימים

 

......ראש הממשלה עוז קיבל לידיו דו"ח וועדה מיוחדת, המזהיר מפני אידויו המהיר של ים המלח והתייבשותו. הדו"ח גם מפרט שורת אסונות אקולוגיים העלולים להתרחש בבקעת ים המלח.

מפלס ים המלח צפוי להמשיך ולרדת בשנים הקרובות, בקצב של כמטר בשנה, נסיגה שתביא לשינויים דרסטיים בקרקע, שעלולים לגרום להמשך היווצרות בולענים.

הבולענים יגרמו לסחיפת תשתיות ונזקים בהיקף של מיליוני שקלים למדינה.

צוות בין משרדי, שחקר את הגיאולוגיה של ים המלח, מתוך מטרה להעביר למשרדי איכות הסביבה והתשתיות הצעה לתוכנית חירום כללית בנושא: המשך הפיתוח באזור.

הצוות ניבא שחורות לעתיד הבקעה. במסגרת המחקר ערכו אנשי המשרד לאיכות הסביבה, המכון הגיאולוגי ומכון ירושלים לחקר ישראל, בדיקה מעמיקה של אגן ים המלח, כאשר עיקר תשומת הלב הופנתה לחלקו הצפוני, הבעייתי יותר.

השיטפונות במקום, בשנים האחרונות, בשילוב עם השינויים מתחת לפני הקרקע, הובילו לקריסת תשתיות מפחידה במהירותה. גשרים נפלו בשניות, מאיימים על הדרך הסלולה לאורך הנחלים דוד וערוגות, באזור חוף מינרל נהרסו כשלוש מאות מטרים של כביש. לכל אלה מצטרפת צרה קשה נוספת, הבולענים.

"יש לנו נכס עולמי ייחודי ועד היום התעלמנו מקיומו", אמר ראש הממשלה עוז במליאת הכנסת וקרא להקמת ועדה שתבדוק שוב את האלטרנטיבה של תעלת הימים, הוא הקציב לוועדה שישים יום בלבד להגשת מסקנותיה.

הוועדה בראשות גיאולוגים וחוקרים ימיים בדקה את כל המחקרים שנעשו וקיבלה את הממצאים הבאים:

ריכוז המלחים בים המלח הוא כשלושים ושלושה אחוזים, לעומת כשלושה אחוזים בים התיכון.

מכיוון שפני ים המלח נמוכים מפני הים התיכון במאות מטרים (בערך 400), ניתן לנצל הפרשי גובה אלו כדי ליצור מפלי מים מלאכותיים מהם ניתן להפיק אנרגיה חשמלית.

ים המלח הוא ים סגור. מכיוון שהוקטנה בצורה משמעותית זרימת המים לים המלח, הוא מתייבש, ונגרמות בו תופעות שיש להן השלכות חמורות על הסביבה. תעלת הימים מהווה פיתרון לייבוש ים המלח באמצעות הזרמת מי ים (מים תיכון או מים סוף) אליו.

כדי לשמור על רמת המים בים המלח כפי שהייתה בעבר, יש להזרים אליו 1.75% מיליארד מטרים מעוקבים מים בשנה. הירדן הזרים בעבר כמיליארד מטרים מעוקבים.

עקרונית, מכיוון שקיימים שטחים לא מנוצלים באזור ים המלח, ניתן להגדיל את שטחו, ובכך להגדיל את ההתאדות ואת כמות המים המוזרמת אליו בשנה. בנוסף, אם משלבים את תעלת הימים עם מתקן התפלת מי ים, משתמשים במים הממותקים לצריכה (ביתית או חקלאית), ולכן גדלה כמות המים שניתן להזרים לים המלח.

על פי תוכנית תעלת הימים, מי הים מתוכננים למלא את ים המלח ולהחזירו למפלס הגובה הטבעי שלו תוך פרק זמן של כשתיים עשרה שנים, ולאחר מכן מתוכנן להקטין את קצב זרימת המים כך שיכסה על הכמות השנתית האובדת.

לאור ממצאים אלו ממליצה הוועדה להתחיל מיד ביישום תוכנית, שתעביר מים מהים התיכון לים המלח, לאורך תעלה זו יש לבנות אגמים מלאכותיים, סביבם מלונות מפוארים ולנצל את הפרשי הגבהים להפקת חשמל ומתקני התפלת מי ים.

ממשלת ישראל קיבלה על עצמה להתייחס לפרויקט הזה כפרויקט לאומי דחוף לאור חשיבותו כמשאב טבע ייחודי בעולם ההולך ומתכלה.

התוואי שנקבע בים התיכון היה דרומית לאשקלון "דרך קטיף" נקרא, ליד תל אשקלון, משם יועברו המים ליד צומת בית קמה, אשכולות, הרי יתיר, מצדות יהודה ונחל צאלים לים המלח. בבקעת ערד נבנה אגם ענק, שריכז את המים והעבירם בשני נתיבים, אחד לנחל קידוד ומשם לים המלח ושני לערבה בכיוון אילת לעיר המלכים דוד.

שלוש ערים היסטוריות נבנו לאורך נתיבי המים, בדרכם לים המלח.

עיר החשמונאים שסיכמה את תקופת הבית השני.

עיר הצלבנים שהעבירה את תקופת מסעות הצלב בארץ ישראל ומלחמות המוסלמים והצלבנים.

עיר המלכים- דויד בערבה בואך אילת שהעבירה את תקופת הבית הראשון מתקופת השופטים ועד לחורבן הבית הראשון.

שלושה אגמים מלאכותיים גדולים נחפרו לאורך הנתיב ושינו לחלוטין את הנוף המדברי השומם שהיה שם.

בתי מלון מפוארים נבנו בסמוך לנתיב המים. מוקד התיירות העיקרי היה הביקור בערי המלכים ובשלושת האגמים, שניבנו בסמוך אליהם. שפע היסטורי מכול התקופות, מסע בזמן לאורך שלושת אלפי השנים שחלפו, התרכז בשלוש ערים אלו. כל תולדות עם ישראל, בכול התקופות, באו לידי ביטוי מוחשי בתוך הערים האלה.

בכל מקום,שרצית לבקר בו נדרשת להזמין מקום שנה מראש, כדי שתוכל להגיע אליהם לשלושה ימי אירוח בלבד.

בכל עיר נדרשת ללבוש את בגדי התקופה ולחוות את החיים בעיר, בקניות באזור המסחרי, בביקור במבנים מיוחדים שהציגו בפנייך את התקופה, בסרטים מיוחדים ובדמויות שעווה ופיסול.

ביקור בעיר המלכים העשיר את הידע ההיסטורי של כל מבקר, יותר מכול ספר לימוד או סמינר בכול בית ספר אחר בעולם.

תלמידים מכל רחבי הארץ והעולם הגיעו ללמוד על התקופה, תוך שהם מדמים חיים בתוכה. אנו הצלחנו להשיג מקום רק בעיר המלכים דוד.

סיירנו במכונית לאורך תעלת הימים, ראינו בהתפעלות רבה את הבנייה המאסיבית ושפע המים המגיעים מהים בדרכם לים המלח. לאורך תעלת הימים נבנו גשרים גדולים, ספינות וסירות קטנות שטו לאורכה ונתיבים מיוחדים לתחבורה נבנו משני צידיה.

בחלק מהמקומות הועברו המים דרך צינורות גדולים, ובאמצעות משאבות ענקיות הועלו למקומות גבוהים, כדי ליצור מפלים מלאכותיים להנעת טורבינות להפקת חשמל.

שבעים אחוזים מתצרוכת החשמל ההולכת וגדלה של מדינת ישראל, סופקו מתחנות כוח שהוקמו לאורך תעלת הימים, במקביל ניבנו גם תחנות סולריות, שקלטו את קרני השמש היוקדות והפיקו חשמל רב.

תלותה של מדינת ישראל באמצעי אנרגיה חיצוניים קטנה מאד.

הנגב ובקעת ים המלח איבדו חלק גדול מצביונם המדברי לטובת שטחים ירוקים וכחולים, ההולכים וגדלים בכול שנה.

הערים באר שבע, אופקים, ערד ואשקלון שגשגו בפריחתן הכלכלית, שואבים לתוכם מאות תיירים מכל רחבי העולם, המגיעים לחבל ארץ פורח וירוק עם אקלים מדברי ויבש.

והדבר החשוב מכול היה ים המלח, שקיבל באהבה רבה את שפע המים שהוזרם אליו והפיח בו חיים.

מאות דחפורים עמלו במשך שנה תמימה, מעמיקים ומרחיבים את שטחו כדי שיוכל לקלוט לתוכו כמות אדירה של מים.

בתי המלון הישנים שהיו לחופו, נהרסו,כיוון שהמים כיסו את מקומם, ובמקומם נבנו בתי מלון מפוארים במקום גבוה יותר ובטוח יותר. בתי מלון אלו יוחדו לטובת המינרלים הטבעיים של ים המלח.הם ריכזו תיירים מהארץ ומכול רחבי העולם, שהגיעו למטרות נופש ובריאות.

גם תופעת הבולענים המפחידה,החלה להיעלם מהאזור.

לאורך התעלה נבנו גם מאגרים גדולים, כדי שיוכלו לקלוט את מי השיטפונות מכל ההרים שמסביב ולשמרם לטובת הערים המתפתחות לאורכה של התעלה.

כל התחזיות השחורות על פגיעה באיזון האקולוגי של הסביבה, נתבדו, ארץ ישראל הלכה והפכה לפורייה וירוקה יותר ויותר. זרעי הצמחים שיובאו מכול רחבי העולם, נקלטו באדמה והניבו שלל יבולי פירות וירקות ייחודיים שסופקו לכול העולם, כשהם מעשירים את קופת המדינה במטבע זר החשוב כל כך להתפתחותה.

חלפנו לאורך התעלה, מתרשמים מיופייה ומשפע מתקני הספורט שמסביב. מתקנים שהיו הומים בימי ראשון מכל בית ישראל שבאו לשוט, לטייל, לשחות ובעיקר ליהנות מתרבות העבר שנפרשה לנגד עיניהם.

המשכנו בדרכנו לכיוון הערבה, מטרתנו הייתה עיר המלכים "דויד", בה אנו עתידיים לשהות במשך יומיים.

פוסט ב שיחות ואקטואליה

פורסם ב 22/11/2015 18:01:47
התגובות סגורות בפוסט זה